Argumentul Nr.7

AG00300_                  Puţini dintre munţii Romaniei au constituit o prezenţă atât de vie în conştiinţa oamenilor precum Ceahlăul, aici unde stâncile păstrează legende, peşterile urmele sihaştrilor, satele istoria poporul român continuatorul dacilor,  iar cărările urmele miilor de vizitatori care i-au admirat frumuseţile. Primele informaţii despreizvoarele istorice sunt de la Strabon,  in lucrarea sa Geographia (VII, 3, 5), istoricul şi geograful grec vorbeşte despre Muntele Sfânt al Dacilor, numindu-l „Kogaionon”, unde aveau loc ritualurile închinate lui Zamolxe.

KOGAIONON – Mitologicul munte Dacic în care a fost sediul lui Zamolxis sau locuința marelui preot dac, este semnalat de greci.

Presupunerile au adus în discuție celebre vârfuri muntoase: ca Gugu, Ceahlăul, Dealul Grădistii, Omul, fiecare cu argumente pro și contra.

Anumite asemănări semantice din unele izvoare grecești impun, semnificația numelui, adică îl impune pe Omul, de asemenea Sfinxul, care se pare să aibă o semnificatie deosebită.

Strabon scrie despre peștera de retragere a lui Zamolxis: “Tot așa și acest munte a fost recunoscut drept sacru și astfel îl numesc și getii;

Numele lui, Kogaionon, era la fel cu al râului ce curgea alături.”(Geografia,VII,3,5). Acest citat lansează o interesantă ipoteză: numele mai important ar fi al râului după care a fost numit si muntele.  De unde rezulta ca muntele este lângă un râu însemnat …., iar prin suprapunerea hărtii antice cu cea a României moderne, acest râu se identifică cu Bistrita, care trece pe lângă Muntele Ceahlău, așadar un argment solid în favoarea identificării Ceahlăului cu Kogaiononul.

Dacii își numeau preoții “călători prin nori” ceea ce presupune ca pe munte trebuie sa existe un un vârf foarte înalt.

Deasemenea, se știe că lui Zamolxe, Dacii i-au construit o locuință mare în peșteră, deci trebuie să se mai găsească ruinele acestei locuințe. Peștera mistică a lui Zamolxe ar fi putut să aibă întortocheate galerii ceea ce ar explica dispariția lui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *