Argumentul Nr.3

AG00423_Meleagurile văii Bistriței, au fost locuite din cele mai vechi timpuri după cum o atestă numeroasele  urme de viață adunate spre păstrare în muzeele de arheologie locale din Suceava, Piatra Neamț, Bacău, s.a.

Cercetări de dată recentă au dus la concluzia că încă din perioada Dacică existau pe înălțimile din jurul orașului Piatra Neamț de la poalele Ceahlaului, muntele sacru al Dacilor, existau trei „întărituri” construite din piatră fără ciment, una pe terasa Cozla, cunoscută, certată și de Nicolae Iorga, alta pe Bolovoaia lângă anexa Văleni și  a treia la Bitca Domnei

Aici la 4 Km de Piatra Neamț, a existat una dintre cele mai mari cetăți dacice din Moldova. Ultima „fază de locuire” pe Bitca Doamnei, este din epoca feudală, in secolele XII-XIII, unde s-au descoperit o așezare militară pe fosta cetate, o mică biserică creștină și un cimitir, obiecte din fier și  arme.  Așezarea a avut mult de suferit, probabil de pe urma năvălirii tătarilor în anul 1241, când se crede ca a și dispărut.

    Aceasta ne duce la concluzia că cetatea de Piatra – PETRODAVA- despre care aflase Strabon, prin intermediul negustorilor greci, din orașele pontice, să fie vechiul nume al Pietrie de azi.

Cele mai multe menționări se regăsesc în Geografia lui Ptolemeu, pentru Dacia Preromană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *